close menu
Architectonisch beton

Architectonisch beton

Architectonisch beton

Architectonisch beton in een waaier van vormen, kleuren en afwerkingen

Bij Agref zijn we al meer dan 75 jaar gefascineerd door architectonisch beton. En dat hoeft niet te verbazen: architectonisch beton is een bijzonder dankbare materiaalsoort die functionaliteit, creativiteit, betrouwbaarheid en schoonheid op een ongeziene manier combineert. Dankzij de quasi oneindige variëteit van vormen, kleuren en afwerkingen krijgt elk betonproduct een unieke identiteit.

Ontdek onze realisaties

Architectonisch beton
Architectonisch beton

Alle vormen die u kunt bedenken

Tijdens de productiefase is architectonisch beton vloeibaar, waardoor we het in praktisch elke vorm of maat kunnen gieten. Wilt u een ronde of veelhoekige bloembak op maat laten maken? Gaat uw voorkeur uit naar een geprofileerde of eerder een sobere kroonlijst? Alles is mogelijk.

Alle kleuren van de regenboog

Architectonisch beton vindt zijn toepassing in een rijk palet van tinten en schakeringen, afhankelijk van de gebruikte types cementen, zandsoorten en pigmenten of kleurstoffen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kleur die matcht óf net contrasteert met de kleur van uw woning of gevelsteen. Ook een betonproduct met de look van natuursteen, zoals blauwe of witte steen, is perfect mogelijk.

Alle oppervlakteafwerkingen naar wens

De oppervlaktestructuur bepaalt de uiteindelijke look van uw bouwproject. De mogelijkheden variëren van glad over gezuurd tot gewassen beton en elke afwerking creëert een nieuwe, authentieke uitstraling.

Architectonisch beton

Glad beton

Met glad beton kiest u voor een egaal oppervlak waarbij enkel de ‘betonhuid’ zichtbaar is. De kleur wordt bepaald door het gebruikte zand en de kleurpigmenten. Net zoals bij natuursteen zijn er nuanceverschillen aanwezig die eigen zijn aan glad beton.

Gezuurd beton

Gezuurd beton

We behandelen glad beton met een zuuroplossing en spoelen het grondig na. Hierdoor worden de fijne granulaten zichtbaar en ontstaat er een zanderige structuur met een uniform uitzicht.

Architectonisch beton

Gewassen beton

Door een chemische bindingsvertrager aan te brengen in de bekisting, zorgen we ervoor dat de betonhuid niet verhardt. Na ontkisting spoelen we de niet-gebonden betonhuid onder hoge druk weg, zodat de grove granulaten zichtbaar worden. De kleur van het gewassen beton wordt hoofdzakelijk bepaald door de kleur van de gebruikte granulaten.

Architectonisch beton

Gepolijst beton

We slijpen het betonoppervlak (d.w.z. we halen er 2 à 3 mm van af) om de grove granulaten zichtbaar te maken. Vervolgens polijsten we het oppervlak met verschillende korrelgroottes tot we de gewenste look verkrijgen. Het resultaat is een effen oppervlak met een lichte glans.

Architectonisch beton

Geborsteld beton

We borstelen het verharde beton handmatig met een stevige borstel, waardoor er een ruwe en slipvaste textuur ontstaat met fijne borstelstrepen en groeven.

Architectonisch beton

Structureel bekist beton

In de bekisting brengen we structuurmatten aan, zodat er als het ware een afdruk van de mal in het beton ontstaat. Zo kunnen we bijvoorbeeld de nerven van ruwe bekistingsplanken nabootsen.

Architectonisch beton

Gerold beton

We bewerken het niet-verharde architectonisch beton handmatig met een verfrol. Hierdoor verkrijgen we een soort crepi-uitzicht.

Alle troeven in een notendop

  • enorme creatieve mogelijkheden
  • leent zich perfect voor diverse architecturale toepassingen
  • onverslijtbaar dankzij verdichte samenstelling
  • weer-, wind- en brandbestendig
  • schokvast en duurzamer dan natuursteen
  • makkelijk te reinigen met een hogedrukreiniger

Meer info over architectonisch beton?

Onze betonspecialisten vertellen u graag meer over de vele afwerkingsmogelijkheden en troeven van sierbeton.